BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

16 Mart 2015 Pazartesi

Ekin Mutfakta: Kuzu Etli Terbiyeli Enginar

Her ne kadar babam dolayısıyla Artvinli sayılsam da, İzmir'de doğdum, hayatımın büyük bölümü ve çocukluğumun en önemli dönemleri İzmir'de geçti, üniversiteyi İzmir'de okudum ve annem de doğma büyüme İzmirli olduğu için, evimizde yemekler hep ege usulü pişti. Sebzelere eti bir türlü yakıştıramamam bundandır. Sebze dediğin zeytinyağlı pişer, et, ayrı bi tencerede, ayrı bir yemek olarak pişer. Etli sebze yemeklerini, özellikle yaz sebzelerinin etle pişmiş halini hiç sevmem, ziyan edilmiş gibi gelir. Etlerini seçe seçe yerim ama o bile kurtarmaz:) Herşeyi, ama herşeyi, bamyayı bile etli pişiren kayınvalidem bunu ilk duyduğunda küçük çaplı bir şok geçirmişti mesela. Benim için etle birlikte pişmesi makbul tek sebze, şevket-i bostandır. Gerisini mümkünse zeytinyağlı alayım...

Enginarın ana vatanı da İzmir! O yüzden bırakın da enginarın nasıl pişeceğine İzmirliler karar versin a dostlar! Enginar dediğin ya bol garnitürlü ekşili zeytinyağlı pişer, ya dolması yapılır, ya da bol dereotlu pilavı pişirilir. Etli enginar mı olur! Olamaz, olmamalıdır! ve fekat, öyle olmuyor o işler... Evde mümkün olsa sebzeyi ağzına sürmeyecek etçil bir kardeş, bir baba ve piyangodan çıkan bir de babaanne olunca, enginarı kendin pişirip kendin yiyorsun. O yüzden tabularımı yıkmam ve etli enginarı sevmeyi denemem gerekti. Tamamen iç sesimi dinleyerek pişirdiğim kuzu etli terbiyeli enginarsa bizim evde çok tuttu, tarifini buraya da yazmak farz oldu...

2 küçük boy veya bir büyük boy kuru soğanı incecik kıyalım. Bu aşamada arpacık soğan daha doğru bir tercih olacaktır aslında ama onu öyle kırk saat minicik minicik kim soyacak allasen? kuru soğan iyidir.

Yaklaşık 1 çay bardağı kadar zeytinyağında soğanlarımızı bir kesme şeker eşliğinde kavurmaya başlayalım. Tek bir diş sarımsağı da ezerek ekleyelim. Hepsi hafif renk alınca, bir dolu dolu kase kadar (gramajını bilemiyorum açıkçası) kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave ederek kavurmaya devam edelim.

Etlerin de rengi dönünce, bir çay bardağı kadar pirinç ekleyelim. Tencereye ayıklanmış ve limonlu suda beklemiş 4 ya da 5 enginar çanağını yerleştirelim. üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyelim, kapağını kapatıp en kısık ateşe alalım.

Enginarlarımız pişerken bir kabın içinde 1 tam limonun suyu ile bir yumurtanın sadece sarısını iyice çırpalım. İçine 3 kaşık un, 1 çay bardağı zeytinyağı, kaynamakta olan enginarın suyu ve onun sıcaklığını alması için biraz da normal su ekleyerek topak kalmayıncaya kadar çırpalım.  Ayrıca kesme tahtasında yarım demet kadar dereotunu saplarından ayırıp incecik kıyalım. Kıyılmış dereotlarını da çırpılmış terbiyemizin içine ekleyelim.

Enginarların pişip pişmediğini çatalla dürtükleyerek kontrol edelim. İstediğimiz yumuşaklığa ulaştılarsa terbiyemizi yavaş yavaş, bir yandan kaşıkla karıştıra karıştıra tencereye aktaralım. Tüm terbiye tencereye transfer olup iyice bir karıştırdıktan sonra tekrar kapağını kapatalım ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirelim. Tuzu ve karabiberi de işte bu son aşamada ilave edelim. Daha sonra dinlenmeye bıraktığımız enginarlarımızı hafifçe  ılıyınca etleri çanakların içine alarak servis edelim.


Food styling konusunda çok başarısızım evet. Filtresiz miltresiz.



Not: en güzel yeri suyu. Ben etlerini seçe seçe yiyor, suyunu çorba gibi kaşık kaşık içiyorum. Ev halkı her yerini homini gırtlak götürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder